Su Seviye Flatörü
Depo ve kuyu gibi belli bir hacme sahip derinliklerdeki su seviyelerinin artma ya da azalmasına göre elektriksel tepki veren bir kontrol elemanıdır. Su seviye flatörü yalnızca su seviyesini ölçmez aynı zaman belli bir aralıkta tutulmasını da sağlar. Su seviyesine göre yardımcı cihazların devreye girip girmeyeceğinin kontrolünü tutarak sistemin düzgün bir şekilde işlemesini sağlar.
Su seviyesinin arttığı ya da azaldığı anlarda devreyi açıp kapayarak çalışır. Elektrikli şamandıra şalter olarak da bilinen flatör, sıvı seviyesini tespit ederken şamandıra anahtarını kullanır. Şamandıra anahtarı su seviyesi ile birlikte belli bir seviyeye düştüğünde otomatik olarak açılıp kapanan bir anahtardır. Bir nevi sensör olarak da adlandırabiliriz.
Seviye flatörü oldukça hafiftir ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı bir materyalden yapılmıştır. Bu nedenle de su yüzeyine rahat bir şekilde çıkar. Hafifliği nedeniyle suyun seviyesinin azaldığı durumlarda aşağı inmesi oldukça kolaydır. Su seviye flatörü çift yönlü olarak kullanılmaktadır.
Su Seviye Flatörü Nedir?
Belli bir derinliği olan her alanda su seviyesini belirli bir seviyede tutmak için kullanılan tesisat malzemesidir. Özellikle sussuz çalışmaması gereken önemli parçaların su seviyesi azaldığında flatörler devreye girer. Flatörler yardımcı elemanlardır. Su seviyesini ölçerek diğer mekanik arızaların önlenmesine yardımcı olurlar. Hafif yapısı ve sıcağa dayanıklı kauçuk malzemeden üretilmesi birçok alanda kolay bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Elektrikli Şamandıra Şalter Nasıl Çalışır?
Seviye Flatörü, oldukça hafif olması dolayısıyla su yüzeyine kolay bir şekilde çıkar. İçerisindeki paslanmayan bir bilye bulunan şamandıranın hareket yönüne göre su seviyesinin azalıp arttığını anlamak mümkündür. Örneğin, su seviyesi azaldığında su seviye flatörü aşağıya doğru inmeye başlar.
Kablolu olarak kullanılan seviye flatörü, kablonun izin verdiği uzunluğu ve seviyeye göre ölçümüne devam eder. Şamandıra içerisinde bulunan mıknatıslı bilyenin sıvı seviyesi ile birlikte yükselip alçalması ve mıknatısın manyetik anahtara yaklaşıp uzaklaşması ile ölçüm işlemi gerçekleşir. Sıvı seviyesi mıknatısın hareketi ile birlikte ölçülür.
Gövdeye monte edilen şamandıra anahtarları ise, şamandıranın hareketini gövde boyunca aşağı ve yukarı olarak görebiliriz. Sıvı seviyesinin alçalıp yükselmesi ile birlikte gövdeye bağlı şamandıra dikey ve yatay olarak hareket eder. Bu hareket ile birlikte anahtar açılıp kapanarak su miktarını belli bir seviyede tutar.
Seviye Flatörü Kullanım Alanları Nelerdir?
Genellikle yapılarda, endüstride ve sıvı depolarının seviye ölçümlerinde kullanılırlar. Tanklarda, artezyen kuyularında, pis sularda, kuyularda, su depolarında ve lağım çukurlarında sıvı seviyesini ölçmek için sıklıkla kullanılmaktadır.
Bir su deposunun dolumu sırasında su seviye flatörü kullanılabilir. Deponun dolduğunu içerisindeki şamandıra sayesinde haber verir ve dolumu durdurur. Depodaki su azalmaya başladığında kontak vererek pompanın tekrar depoyu su ile doldurmasını sağlar. Bu şekilde deponun her zaman su dolu kalmasına vesile olur.
Deponun doldurulmasında kullanıldığı gibi depo boşaltımını engellemek için ve suyun bitmesine karşı çalışırlar. Kullanılan pompa ve hidroforlar ile su deposundaki suyun bitmemesi adına bir çalışma prensibine sahiptir.
Seviye Flatörü ve Bağlantısı
Su seviyesi azaldığında elektriksel bir kontak oluşturan bir bağlantıya sahiptir. Motorların susuz çalıştığında meydana gelen mekaniksel arızaların olasılığını engellemek için su seviye flatörü kullanılmalıdır. Bu durumda seviye flatörü arızaları engeller. Flatörler elektrik devresine bir seri olarak bağlanır ve motorun başlatıldığı anda flatör devreye girer. Kablolu seviye flatörlerini kullanabilmek için kabloların kontak kurarak birbirine bağlanması gerekir. Montajı ve kullanımı oldukça basit bir prensibe dayanmaktadır. Masif gümüş kontak ile imal edilen mikroswithch ve kauçuk materyali ile kullanımı ve bağlantısı oldukça kolaydır. Yüksek ısıya dayanıklıdır ve uzun süreli bir kullanım sağlar.
Seviye Flatörü Fiyatları
Birçok alanda kullanılan su seviye flatörü farklı model ve ölçülerde tercih edilebilir. Özellikle kablolu olan elektrikli şamandıra şalter ineceği derinlik belirlenerek seçilmelidir. Kazanlarda, depolarda, su tankerlerinde, soğuk hava depolarında ve sıvı tanklarında sıklıkla kullanılmaktadır. Çoğu sistemde ve makine kullanımında tercih edilen seviye flatörü diğer makinelerin arızasız bir şekilde çalışmasını da sağlar. Çalışılan ortamın sıcaklığı, voltajı ve ineceği derinlik belirlenerek en doğru tercih için Pompa Marketim aracılığı ile en avantajlı fiyat aralıkları ile müşterilerine sunulur. Bu ürün kaliteli malzemelerden yapıldığı için uzun ömürlüdür. Ayrıca dış faktörlere karşı dirençli bir sensordur.