Dalgıç Pompa
Derin ve yüksek seviyelerdeki sıvının dışarı çıkarılmasını ya da sirkülasyonunu sağlayan pompalara dalgıç pompa adı verilir. Bu pompaların sıvıyla temas eden parçaları ve motor yapısı, neme ve su direncine karşı dayanıklı yapıda üretilmiştir. Pompalar, herhangi bir zarar görmemeleri için sıvı geçirmez özelliğine sahiptirler. Sıvı ile fazla temas ettikleri için gerekli donanım ile üretilirler. Böylece elektrik devrelerinde herhangi bir sorun oluşmaz. Bu sağlam, kullanışlı ve önemli pompalar günümüzde çok sayıda sektörde insan işine yaramaktadır.
Dalgıç Pompaların Kullanım Alanları
Sıvının olduğu her alanda bu pompalara rastlamak mümkündür. Çünkü temel kullanım alanları sıvıların olduğu bölgelerdir. Çok geniş alanda kullanılan pompaların ihtiyaç duyulduğu alanları şöyle sıralayabiliriz:
- Sıvının işlenmesinde çok önemli görevleri olan dalgıç pompalar suyun temin edilmesi gereken her alanda kullanılır.
- Sulama ve sprinkler sistemleri diğer adıyla yağmurlama sistemlerinde kullanılır.
Yeraltı suyunun seviye kontrolünde ve varlığının tespit edilmesinde bu pompalar iş görür.
- Temiz ya da kirli suların basınçlandırılması için de pompalara ihtiyaç vardır.
- Süs havuzları ve fıskiyeler bir diğer kullanım alanlarıdır.
- Küçük çaplı kesonlarda ve derin kuyularda pompalar kullanılır.
- Tüneller de kullanım alanları arasında yer alır.
Tüm bu alanlarda pompalar kullanılmaktadır. Yani eğer içme ya da sulama amacıyla bir kuyudan faydalanılıyorsa muhtemelen orada bu pompalar kullanılmaktadır. Var olan su kaynaklarının yetmediği durumlarda kullanılmalarının yanı sıra yer altı sularının çıkarılması için de kullanılan ekipmanlar arasında yer alır.
Dalgıç Pompaların Çalışma Prensibi
Özellikle günümüz için çok sayıda faydası bulunan pompaların çalışma prensibi merak uyandırmaktadır. Bu pompaların kolay ve sistematik bir çalışma sistemleri vardır. Dalgıç pompalar içinde yer alan sızdırmaz motor, pompanın gövdesinde yer alan pervaneyi döndürür ve bu şekilde çalışma başlar. Pervane dışarıya doğru ve daire hareketleri ile dönme işlemini gerçekleştirir. Pervanenin döndüğü esnada basınç medyayı pompa girişine iter. Böylece çark sistemi sıvıyı hızlandırır ve tahliye hattına gitmesi için zorlar. Yani temel olarak sıvı pompanın içinde işlem görür. Daha sonra bir basınç ağzı ile tahliye hortumuna ardından da pompanın dışına gönderilir. Pompa suya daldırıldığında pompanın doldurulması ihtiyacı ortadan kalkar. Bu durum da kavitasyonu önler. Bu ekipmanların öne çıkan en temel özelliklerinden biri tamamen sıvı altına daldırılarak kullanılacak şekilde tasarlanmış olmalarıdır. Bundan dolayı eğer pompalar özel olarak havada çalışacak şekilde tasarlanmadılar ise tamamen su altında kalmalıdırlar. Doğru bir şekilde çalışmaları için bu durum önemlidir. Elektrikli dalgıç pompa, alt pompa ve santrifüj pompa olarak da adlandırılan bu pompalar,bazı kuyu uygulamalarında kullanılan jet pompaları ile karıştırılmamalıdır. İkisi kullanım şekli olarak birbirinden ayrılır.
Pompanın kullanılacağı suyun sıcak ya da soğuk olması da çalışmasını etkileyebilir. Çünkü sıcaklık durumuna göre dalgıç pompa için bazı özellikler değişebileceği gibi ek ekipmanlara ihtiyaç duyulabilir. Özellikle bu gibi durumlarda pompanın tamamen sıvı içinde yer alması akışın sağlanıp su sıcaklığının ayarlanabilmesi için ekstra önem kazanmaktadır.
Dalgıç Pompaların Avantajları
Özellikleri itibariyle birçok kullanım ayrıcalığı sunan dalgıç pompa beraberinde çok sayıda faydayı da sağlar. Pompaların genel olarak öne çıkan özellikleri ve sağladığı avantajlar şu şekilde sıralanabilir:
- Bu pompalar zorlu çalışma koşulları için uygun ve son derece dayanıklı malzemelerden üretilmişlerdir. Arızalanma olasılıkları oldukça düşüktür ve bundan dolayı da uzun ömürlüdürler.
Bu durum beraberinde tasarrufu ve maliyet düşüklüğünü getirir.
- Pompalar yapılacak işlemi olduğundan çok daha kısa sürelerde yerine getirirler.
- Mevcut kaynakların yeterli olmaması gibi durumlarda ya da yer altı sularının çıkarılması için kullanılabilirler.
- Böylece su sorunu olan birçok yerde kullanılabilir ve sorunu ortadan kaldırabilir.
- Özellikle içme sularının ve kullanım için temiz suyun tedarik edilmesi için sorunsuz bir şekilde çalışan sisteme sahiptir.
- Bahçe, tarla gibi tarım alanlarının sulanmasında büyük rol üstlenir ve çiftçiye kolaylık sağlar.
- Çok fazla turist akımının olduğu turistik bölgelerde iyi bir güvencedir.
- Suyun boşaltılmasında fayda sağlar. Çeşitli doğal afetler sebebiyle su baskınları olması durumunda kısa sürede suyun boşaltılmasını sağlar.
- Bu pompaların sağladığı en büyük avantajlardan biri de çalıştırılmadan önce doldurmaya gerek duyulmamasıdır.
- Bu sayılan avantajlar hem ülkelere hem de firma ve kişilere, tarımın gelişmesi ve su sorunun giderilmesi gibi birçok anlamda önemli katkılar sağlar.
-
Dalgıç Pompa Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bazı durumlara dikkat edilerek alınan dalgıç pompalar daha işlevsel ve sorunsuz bir kullanım sağlarlar. Bundan dolayı pompa kullanırken dikkat etmeniz gerekenler şöyledir:
- Pompa monte edilmeden önce kullanım alanına uygun olduğundan emin olunmalıdır.
- Su debisinin ihtiyacı karşılamaya yeterli olacağından emin olunmalıdır.
- Eğer kuyuda kullanılacaksa asla kuyunun dibine kadar indirilmemelidir.
- Bu pompalar içinde hava ve gaz bulunmayan sular için uygundur.
- Su depoları, keson kuyular ya da havuzlar gibi geniş hacimli alanlarda kullanılacak olan
- pompalar, mutlaka soğutma gömleği ile kullanılmalıdırlar.
- Sistemin durumu hakkında bilgi edinmek için manometre, büyük güçlerde çalışan pompalar için elektrik kontrol panosu, akım ve voltajları takip edebilmek için voltmetre ve ampermetre gibi cihazlardan yararlanmak gerekir.
- Yatay olarak monte edilen ve kademe sayısı fazla olan pompalarda, motor ve pompanın birkaç noktadan desteklenmesi gerekir.
- Dalgıç pompalar, sıcaklığı en fazla 30 dereceye kadar olan sıvılar için uygun ekipmanlardır. Sıcaklığın daha yüksek olduğu durumlarda bunlar için özel olarak üretilen pompa ve motorların tercih edilmesi gerekir.
-
Tüm bunlara ek olarak pompanın kullanılacağı alandaki su debisinin ihtiyacı karşılayacak seviyede olması gerekir. Buna göre de pompa seçimi yapılmalıdır. Pompa satın alınırken; pompanın büyüklüğü, kapasitesi ve sağlamlığı gibi unsurlara dikkat etmek gerekir. Suyun aktarılacağı yerin mesafesine göre hortum tercihi yapılmalıdır. Bu hususlara dikkat edilerek alınan ve kullanılan pompalardan yüksek verim elde edilir.
Dalgıç Pompalarda Oluşabilecek Sorunlar
Her ekipmanda olabilecek problem ve arızalar dalgıç pompa için de geçerli olmaktadır. Bu pompalarda en çok oluşan sorunlar, pompanın su çekme gücünün ve kabiliyetinin azalması ya da tamamen yitirmesidir. Sıvı basma borusunun hasar görmesi, çıkış vanasını ya da süzgecinin tıkanması gibi durumlar bu soruna sebep olabilir. Sıvı seviyesinin düşmesi durumunda da pompalar arıza verebilmektedirler. Suyun içinde çalışma prensibiyle hareket eden bu pompalar sıvı olmadığı durumda çalışmazlar. Pompa sıvıyı az çekiyor ya da çekmiyor olabilir. Bu durumlarda elektrik voltajı kontrol edilmelidir. Çünkü eğer voltaj düşük ise pompa da düşük devirler çalışır. Bu durumda pompanın sıvıyı yukarı ilettiği sistemde sorunlar olmuş olabilir. Pompanın önemli birimlerinden biri olan mil kırılmış olabilir. Bu durumda değişim şarttır. Çekilen sıvı basıncı az miktarda seyrediyorsa basınç şalterini kontrol etmek gerekir. Dalgıç pompabazı durumlarda gürültülü ve titreşimli çalışmaya başlayabilirler. Bu durum, işlevini yerine getirirken zorlandığı anlamına gelir. Burada pompa parçalarının kontrol edilmesi gerekir.