Tesisat Malzemeleri
Bir yapının ve binanın görünen yüzü kadar arka planda çalışan ve binayı deyim yerindeyse ayakta tutan sistemini göz ardı edemeyiz. Tesisat malzemeleri ise bu sistemin ana elemanlarından biridir. Bir yapının, binanın ve evin ilk olarak göze çarpan kısmı iç dekorasyon ve mimari yapısı olmaktadır. Fakat şüphesiz ki o dekorasyonun gerisinde sağlam malzemelerin görevlerini kusursuz bir şekilde yerine getirmesi gerekir.
Su tesisatı doğru yapılmamış bir binanın güzel olması bu durumda bir anlam ifade etmeyecektir. Hatta yanlış ve kalitesiz malzemelerin tesisat aşamasında seçilmesi binayı dayanıksız yapacak ve ömrünü kısaltacaktır. Bu durumda altyapının uyum içinde çalışması oldukça önemlidir.
Seçilen malzemenin plastik ya da metal olup olmayacağı, parçaların işlevi ve kullanılacak alanın seçimi hayli önemlidir. Tesisat alt yapısının doğru kurulmaması ve doğru malzemelerin seçilmemesi daha sonrasında büyük aksaklıkları getirecek ve sonrasında çok daha büyük masraflara neden olacaktır. Bu nedenle tesisat malzemeleri seçerken parça ve hammadde seçimine dikkat edilmelidir. Doğru malzeme seçiminin oldukça önemli olacağı unutulmamalıdır.
Tesisat Malzemeleri Nelerdir?
Bir yapının uzun ömürlü olması tesisat için kullanılan malzemelerin ve hammaddelerin kalitesinin yüksek seviyede olmasıyla alakalıdır. Mekanik, hidrolik, sıhhi, elektrik ve yalıtım tesisat malzemelerinin önemi tam olarak burada ortaya çıkar. Tüm bu sistemlerin kalitesine dikkat edilmediği takdirde yapı içerisinde hiç bitmeyen aksaklıklar meydana gelecektir. Bu malzemelerin neler olduğuna bakmak gerekirse, aşağıdaki gibidir:
•
- Fittings ve malzemeleri: Fittings boru hatlarını birbirine bağlayan bağlantı elemanlarına denir. Vana, depo şamandırası, çekvalf, klape, dirsek, manşon, nipel, filtre ve redüksiyon malzemelerinden oluşur.
•
- Manometre: Basınç ölçmeye yarayan manometrenin içerisinde sıvı bulunur. Bu sıvı tarafından uygulanan basınca bağlı olarak belirli bir seviyeye gelmesi ile gaz ve sıvıların basıncını ölçer.
•
- Termometre: Sıcaklıkölçer olarak da bilinen termometre yüksek sıcaklıkları ölçmek için kullanılmaktadır. Tesisat malzemeleri arasında yer alan termometre, lazer termometre ve cep kazan termometresi olarak iki farklı çeşide ayrılır.
•
- Su seviye flatörü: Su seviyesinin azaldığı durumlarda su seviye flatörü su yüzeyine çıkarak su seviyesinin miktarının ve suyun bitip bitmediğinin habercisidir.
•
- Basınç şalteri: Sıvı, hava ve gazın basınç kontrolünü sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Ürün montelenerek kullanılır.
•
- Basınç düşürücü: Basınç düşürücü vanalar su sayacından sonra takılır. Su basınç ayarlaması sırasında ve su basıncının arttığı sırada tesisatın zarar görmemesi adına gereklidir.
•
- Emniyet ventili: Basıncı belli bir değer üzerine çıkması sonucunda suyu kontrollü bir şekilde aktarılmasını sağlayan vanalardır.
•
- Borular: Sıvı ve gaz akışlarının düzenli bir şekilde sağlanabilmesi için yapı içerisine boru hattı döşenmelidir. Bu kısımda hammaddesi ne olursa olsun sağlam malzeme kullanımı oldukça önemlidir.
•
Tesisatta Kullanılan Malzemelerinin Özellikleri
Alana göre farklılık gösteren tesisat malzemeleri yapı ve bina içerisine su ve sıhhi bağlantının kurulması amacıyla kullanılan malzemelerdir. Yapı içerisinde yer aldığı alanlar genellikle mutfak ve banyo olmaktadır.
Kullanılan malzemenin işlevine göre özellikleri değişmektedir. Fakat genel olarak aynı amaca hizmet ettiği söylenebilir. Yapının içerisindeki suyun dışarı aktarımı veya evdeki su sisteminin kurulması için bu malzemelerin kullanımı mecburidir.
Her yapının içerisinde bulunan bu bağlantı sistemleri pek çok görevi üstlenirler. Yardımcı malzemeler arasında oldukça işlevsel özellikleri ve görevleri bulunan bu malzemelerin yapılar, inşaatlar, binalar ve şantiye alanlarında kullanımı oldukça yaygındır. Tesisat malzemeleri özellikleri arasında;
•
- Boru hatlarını ve bağlantıları birbirine bağlaması,
•
- Basınç ölçme,
•
- Sıcaklık ölçme,
•
- Suyun kontrolünü sağlama,
•
- Sıvı ve gazın düzenli akış sağlaması,
•
- Su seviyesinin miktarını belirleme gibi sistem ve yapı için oldukça önemli özellikleri barındırmaktadır.
•
Tesisat İçin Kullanılan Malzeme Türleri
Tesisat sistemleri işlevleri ve türleri açısından farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Seçilen malzemenin hangi yapı için kullanılacağı ya da hammaddesi gibi ufak görünen fakat bütünü etkileyen tüm detaylar sistem açısından büyük önem taşımaktadır. Kategorilere ayırarak bakmak gerekirse, aşağıdaki gibi sınıflandırabiliriz:
•
- Vanaların farklı hammadde ve çeşidi bulunmaktadır. Radyatör vana, şiber vana, flanşlı vana ve küresel vana çeşitleri bulunan vanalar tesisat sistemlerinin akış ve basınç anlamında oldukça önemli malzemelerinden bir tanesidir.
•
- Su deposu şamandırası sistemi, tesisat malzemeleri arasında oldukça pratik bir işleve sahiptir. Yapı içerisinde sıklıkla kullanılır ve kaynaktan gelen suyu durdurma ve harekete geçmesini sağlama düzeneği olarak işlev görür.
•
- Çekvalf, sıvı akış yönünün belirlenmesine yardımcı olan bir malzemedir. Genellikle endüstride kullanılan çekvalf vanalar akışkanların aynı yönde akmasını sağlar.
•
- Klape ise suyun akışına izin veren veya sınırlayan malzemedir. Gövde içerisinden çıkmaması adına vanaya sabitlenir ve bu şekilde çalışır.
•
- Dirsek, boruların yönüne değiştirmek için kullanılan parçalardır. Doğalgaz, borular ve su tesisat malzemeleri arasında sıklıkla tercih edilir.
•
- Hortum rekoru, hortumun ucuna takılması gereken ve iki hortumun birbirine bağlanmasını sağlayan bir bağlantı parçasıdır.
•
- Nipel, tesisat sistemlerindeki elemanların birbirine bağlanmasını sağlayan oldukça işlevsel malzemelerden bir tanesidir.
•
- Pislik tutucu, bir tesisat sisteminin en önemli malzemelerinden bir tanesini oluşturur.
- Yabancı maddelerin geçişini filtreleyerek boruların ve suyun temizliğini sağlar. Hem sağlık açısından hem de sistemin işlevselliğinin yitirilmemesi için oldukça önemli bir parçadır.
•
- Redüksiyon, boruların çapının düşürülmesine ya da genişletilmesine yardımcı olan bağlantı malzemelerinden bir tanesidir.
•
- Dip klapesi, duyun geri kaçmasını önlemek amacıyla tesisat sistemlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Sıhhi Tesisat Nedir?
Tesisat sistemlerini farklı sınıflara ayırmak mümkündür. Şehirleşme ile birlikte önemi artan sıhhi tesisat, herhangi bir yapının içerisinde suyun temiz ve sağlıklı bir şekilde iletilmesini sağlar. Ayrıca bu tesisat kirli suyun dışarı çıkmasını sağlayan boru tesisat ağına denmektedir. Bu nedenle yapı içerisinde sıhhi tesisat kapsamlı bir şekilde yapılmalıdır. Zira yapı için ne kadar önemliyse insan sağlığı içinde bir o kadar önemlidir.
Kullanılan tesisat malzemeleri arasında yer alan borular ve bağlantı elemanlarının amacına uygun olarak seçilmesi gerekmektedir. Aşınan, paslanan ve çabucak bozulan malzeme seçimi sistemin en baştan yapılmaya ve yenilenmesine neden olur. Zira su tesisatı yapının içerisindeki en detaylı ve yenilenmesi en zorlu sistemlerden bir tanesidir. Sıhhi tesisatın önemi burada ortaya çıkar. Tüm su sistemi, depolanması, atık suyun çıkışı, yağmur suyunun tahliyesi ve suyun dağıtılması titizlikle kurulmalıdır. Yapı içerisine döşenen boruların çapı altyapı ile uyumlu çalışmalıdır.
Dayanıklı ve İşlevsel Tesisat Malzemeleri
Tesisat sistemlerinin dayanıklı olabilmesi için kullanılan malzemenin niteliği oldukça önemlidir. Tesisat sistemlerinde herhangi bir dayanıksız ve yanlış malzeme kullanımı zaman kaybı ve maddi açısından büyük kayıplara neden olabilmektedir. Bu tür aksaklıkların meydana gelmemesi adına seçilen malzemenin niteliği, dayanıklılığı ve kullanılan dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekmektedir.
Dikkat edilmediği durumlarda su basmaları, kirli su ile temiz suyun karışması, basınç problemleri ve boruların su akışını ve basıncını kaldıramaması gibi aksaklıklar meydana gelmektedir. Su tesisat malzemeleri ve sisteminde çıkacak herhangi bir sorun yapının diğer sistemlerini de yakından etkileyecektir. Evin içerisindeki eşyalara, parkelere veya duvarlara geri dönülemez zararlar verebilir. Bu nedenle sağlam ve güvenilir malzemeler ile döşenmiş bir sistem tüm diğer sistemler ile uyumlu bir şekilde çalışacaktır.
Tesisat Malzemeleri ve Fiyatları
Tesisat onarım ve montaj malzemelerinin farklı hammaddeler ve farklı kullanım alanlarına sahip olması nedeniyle oldukça titiz ve dikkatli karar verilmesi gereken bir süreçtir. Tüm yapının tüm sistemini etkileyecek olan tesisat malzemeleri kullanım ömrü ve sağlamlığı açısından oldukça yüksek bir dikkat gerektirmektedir. Tüm malzeme ve sistem altyapısı Pompa Marketim tarafından en avantajlı fiyat aralığı ve kaliteli hammadde ile sizlere sunulmaktadır.