Fanlar
Fanlar havayı temizleme, soğutma, ısıtma ve filtreleme işlemleri için kullanılan ürünlerdir. Havalandırma sistemleri, ısıtma sistemleri, soğutma sistemleri ve filtre sistemleri olarak işlev görmektedirler. Bu işlevleri gördükleri gibi bazı cihazlar içinde aynı amaçla kullanılabilmektedirler. Halk arasında bilinen diğer adı aspiratördür.
Havalandırma Sistemleri
Oksijen tüm yaşam alanlarındaki en hayati işleve sahip moleküllerden birisidir. Ortamdaki oksijenin azlığına bağlı olarak birçok hastalık ve organ işlevlerinde bozukluklar meydana gelebilmektedir. Ayrıca ortamdaki hava içerisinde insan sağlığı açısından zararlı olan karbon bazlı moleküllerin de ortamdan uzaklaştırılması kişilerin sağlığı için oldukça önemlidir.
İç ortam havasının kalitesine duyulan ihtiyaç günden güne artmaktadır. Bu sebeple havalandırma sistemleri hayati bir öneme sahiptir. Fanlar iç ortamdaki havayı temizlemek için oldukça işlevsel araçlardır. Ortamdaki kirli havayı tahliye ederek temiz havayı iç ortama aktarırlar.
Amerika’da yapılan bir araştırma sonucunda ortam havası düzgün olan bir sınıf ile ortam havası bozuk olan sınıf arasında kıyas yapılmıştır. Bu kıyas sonucunda başarı oranları arasında yüzde otuzluk bir fark göze çarpmıştır. Bu da ortam havasının ne kadar değerli olduğunu gözler önüne sermektedir. Son yıllarda ülkemizde de iç ortam havasının ne kadar değerli olduğu anlaşılmıştır. Bu husus gözetilerek projeler yapılmaktadır.
Soğutma Sistemleri
Yazın çekilmez sıcaklarından korunmak, iç ortamı daha konforlu bir hale getirmek amaçlı kullanılan sistemlerdir. İş yerinde yüksek sıcaklıklar sebebiyle düşen çalışma verimliliğini artırmak üzerine oldukça etkilidirler. Ayrıca evinizdeki yaşam kalitesini de sayesinde yükseltebilmeniz mümkündür. Birçok alternatif soğutma sistemi olmasına rağmen fanlar en favori sistemler olmayı sürdürmektedir. Ekonomik ve tasarruflu bir seçenek olmasının yanı sıra, sessiz ve sağlıklıdırlar.
İsviçre’de yapılan araştırmalarda sindirim ve sinir sistemlerinin ortamdaki ısıdan doğrudan etkilendiği gözlemlenmiştir. Sağlıklı bir hayat için ortam ısısının önemi vurgulanmaktadır. Medeni ülkelerde bu yönde birçok atılım gerçekleştirilmektedir. Yapılacak yeni binalar soğutma sistemleri hesaba katılarak yapılmaktadır. Ekonomik ve doğa dostu tasarımlar desteklenmektedir.
Aspiratörlerin Çalışma Prensibi
Çalışma prensibi; motor gücü ile çalışan fanlar sayesinde ortamda biriken gaz halindeki kokuları toplar. Oluşturduğu basınç sayesinde ortamdaki kirli hava ile dışarıdaki serin havayı değiştirir. Motorun gücüne bağlı olarak işlevselliği artar. Genellikle üç veya daha fazla kanatlı pervanelerden oluşurlar. Bu sayede oluşan kötü kokular yok edilir. Ortam serin ve ferah bir hal alır.
Fanlar Nerelerde Kullanılırlar?
Kullanım alanları oldukça geniş bir yelpazede kendini sunmaktadır. Mutfakta oluşan yemek kokularını dışarı tahliye etmek için kullanılabilir. Marangoz atölyelerinde oluşan talaşların havaya karışmış kısımlarının nefes yoluyla ciğere çekilmesini büyük oranda engeller. Tekstil atölyeleri de kullanım alanlarından bir diğeridir. Ayrıca kalorifer kazanlarına içerideki yanmayı sağlamak ve artırmak üzere takılması zorunludur. Alışveriş merkezlerinde ortam havasını temizlemek ve serinletmek amacıyla kullanılır. Ameliyathanelerde ortamdaki havadan bakterileri arındırıp, daha steril bir hale getirilmesi işlevini görürler. Okullarda eğitim veriminin artırılması için elzemdir.
Endüstriyel Fan
Dayanıklı ve hafif bir yapıya sahiptirler. Gövdelerinde genellikle alüminyum kullanılmaktadır. Metal pervanelere sahiptirler. Kapaklı ve kapaksız modelleri vardır. Kullanım alanları oldukça geniştir. Ev veya iş yerlerinizde güvenle kullanabilirsiniz. Düşük enerji tüketimi sayesinde elektrik tasarrufunda bulunabilmenize olanak sağlarlar. Salyangoz fan modelleri hava sirkülasyonunun düzenli ve hızlı bir şekilde olmasını sağlar. İnce demir tellerden oluşan gövde kafesi desteği sunan modelleri de mevcuttur. Desibel olarak oldukça düşük seviyelerde ses yayarlar. Bu özelliği ile huzurlu ortamınıza zarar vermez. Bebekli evlerde kullanımı oldukça rahattır. Bilinenin aksine sadece soğutma görevi görmezler. Aksine ısıtma görevi de görebilen fanlar da mevcuttur. Dayanıklı olup kullanımları oldukça uzun ömürlüdür.
Aksiyel Fan
Mümkün olan en hızlı şekilde hava transferi sağlamak için kullanılan cihazlardır. Basınç farkı ile oluşturulan havanın hareketi eksenel yönde hareket etmektedir. Büyük hava debileri için rahatlıkla kullanılabilmektedirler. Pervanesi dumanın yoğun olarak bulunduğu alanlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Yüksek emiş sağlarlar.
Banyo ve Tuvalet Aspiratörleri
Banyo ve tuvaletlerinizde oluşan buhar ve kötü kokuları filtreler. Fanlar sayesinde aşırı nem dolayısıyla banyo duvarlarının zarar görmesini engeller. Ayrıca banyo ve tuvaletlerinizde şık tasarımı sayesinde güzel bir hava katarlar. Banyo ve tuvalet girişlerindeki ışık açma kapama tuşuna bağlanabilme özelliği ile kullanmadığınız zamanlarda kolayca kapatabilirsiniz. Bu sayede oldukça tasarruf sağlar. Banyo ve tuvalet haricinde mutfaklarınızda da kullanabilirsiniz.
Salyangoz ve Radyal Fan
Radyal fan, santrifüj veya merkezkaç olarak da adlandırılabilmektedir. Pervanesinin bir ya da iki tarafından havanın emilmesi ve pervaneden salınan havayı salyangoz şeklindeki çıkış ağzından dışarı atar. Salyangoz şeklindeki çıkış ağzı sayesinde dışarı atılacak havayı istenen yere yönlendirme avantajına sahiptir. Salyangoz fanlar, taze hava salınımı veya içerideki havanın tahliyesi için kullanılabilmektedir. Salyangoz fanlar, kare kesitli ve dairesel kesitli hava kanallarının bağlandığı havalandırma ünitesi olarak işlev görürler. Genel kullanım alanları endüstriyel uygulamalarda görülür. Partikül, toz, talaş, polen, pamuksu yapıdaki materyallerin başka bir bölgeye atılması için birebirdirler.
Kanal Tipi Fan
Yuvarlak veya dikdörtgen yapıda olabilirler. Bir kanala bağlanabildikleri için egzoz fanı veya taze hava fanı olarak kullanılabilirler. Kanala bağlanmaları çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Bu avantajlardan en büyüğü kanalı sayesinde yalıtım sağlamasıdır. Bu sayede oldukça büyük alanların sağlıklı bir şekilde havalandırılmasını sağlayabilmektedirler. Hastane, üniversite, oteller, fabrikalar, alışveriş merkezleri gibi proje bazlı çalışmalarda etkin olarak kullanılmaktadırlar. Kanala bağlanmalarının diğer bir avantajı ise yer tasarrufu ve montaj kolaylığı sağlamasıdır. Kanala bağlanması sayesinde havayı uzun mesafeler arasında nakledebilme özelliğine sahiptir.
Kalorifer Kazan Fanları
Yüksek basınç ve sıcaklıklarda çalışabilme özelliğine sahiptirler. Salyangoz görünümlü gövde tasarımı ve pervanelerini koruyan ince tellere sahip gövdeleri vardır. Kalorifer kazanındaki yanma alanına oksijen nakli sağlayarak yanmayı sağlama veya artırma görevi görürler. Motor gücüne rağmen minimum düzeyde gürültüyle çalışırlar. Bir kaloriferin olmazsa olmaz hayati öneme haiz parçasıdır.
Baca ve Çatı Fanı
Bacaların ateş dumanını dışarı atma özelliğini artırmak için kullanılmaktadır. Özellikle lodos olan illerde kullanımı durumunda dumanın geriye dönmesine engelleyerek evinizde güvenli bir şekilde ateş yakmanızı sağlar. Baca ateşine karşı oldukça dayanıklıdır. Restoran veya toplu yemekler yapan yemekhanelerin bacalarında kullanmak için idealdir. Şömineli lüks villa tarzı evlerde de şömine bacası için kullanılabilmektedir.
Sanayi Tipi Aspiratör
30 cm’den daha büyük ölçülerdeki aspiratörlerdir. Bu aspiratörler büyük alanların havalandırılması ve serinletilmesi için kullanılmaktadır. Pervanelerini korumak üzere gövdesinde ince teller bulunmaktadır. Duvar veya cam üzerine monte edilebilirler. Bu sayede alandan tasarruf sağlamak mümkündür. Yüksek emiş gücü sayesinde fabrikalarda ferah bir çalışma ortamı oluşmasına yardımcı olurlar. Düşük elektrik tüketimi ile çevre dostudur.
Hız Kontrol Regülatörü
Hız kontrol regülatörüne hız kontrol anahtarı da diyebiliriz. Fanlar motora uygulanan voltaj değeri düşürülerek veya yükseltilerek daha hızlı veya yavaş çalışmasını sağlar. Bu şekilde değişik hızlar elde edilmesi suretiyle değişik hızlar elde edilir ve soğutma ve emiş gücü kontrol altına alınır. Gereksiz zamanlarda ve gereksiz hızlarda çalışmasının önüne geçilerek enerji tasarrufu da sağlanmış olur.