Sintine Pompası
Gemilerin en altında bulunan kısma sintine adı verilmektedir. Gemilerin bu kısmında genellikle kazan dairesi ve ambar bölümleri yer alır. Geminin en alt kısmında, suyun içinde kalan bu kısmında gemi içinde sızan yağlar ve sular toplanır. Bunların bir zaman sonra gemiden uzaklaştırılması gerekir. Geminin, ambarlar ve makine dairesi gibi birçok bölümünden sızan yağlar ve pis sular sintine noktasında toplandıktan sonra orada bulunan sintine pompası ile dışarı atılır. Dışarı atılma işlemi gerçekleşmeden önce biriken sular kimyasal arıtma işleminden geçirilir. Bu şekilde temizlenen sıvı denize bırakılır. Bu pompa hem arıtma işlemini hem de sıvının gemiden atılma işlemini gerçekleştirir. Sıvı kirliliklerinin yanı sıra, sıvının içinde katı kirliliklerde oluşur. Katı kirlilikler için pompa kullanılamadığı gibi dışarıda atılamaz. Çünkü kanunen yasak ve cezası vardır. Bundan dolayı katı kirlilikler gemide yakılarak imha edilmektedir. Bu yasak sadece katılar için değil sıvı kirliliklerin de denize dökülmesi suçtur. Bundan dolayı da sintine pompası kullanmak bir zorunluluktur. Bu pompalar geminin ana parçalarından biri değildir. Yani inşası sırasında oraya koyulmaz. Dışarıdan satın alındıktan sonra monte edilir. Bundan dolayı kalitesine, büyüklüğüne, marka ve modellerine göre piyasada çok sayıda bu pompalardan bulunur.
Sintine Pompası Kullanım Alanları
Bu pompalar, kullanımı gerçek anlamda bir zorunluluk olan tek pompa çeşididir. Atıkların doğaya, hayvanlara ve insanlara zarar vermemesi için oldukça önemlidir. Bundan dolayı da yasal bir zorunluluk haline getirilerek bu durum güvence altına alınmıştır. Pompalar, özellikle denizde bulunan kullanım alanlarıyla biliniyor. Özellikle denizcilik alanında kullanımıyla ön plana çıkan sintine pompası bazı durumlarda farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Bu pompalar temel olarak tekne, yat, balıkçı teknesi, yük gemileri gibi her türlü deniz aracında kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra bazı zamanlarda bina bodrumlarında ve kapalı otoparklarda biriken suların atılmasında da tercih edilmektedir.
Sintine Pompası Çalışma Prensibi
Her gemi için temel bir gereklilik olan sintine pompası yasal düzenlemeler ile de desteklenir. Bundan dolayı gemide kullanılan pompanın düzenli bir şekilde çalışması ve herhangi bir arızası olmaması gerekir. Bu pompaların tercih edilmesinde geminin büyüklüğü önemli bir rol oynar. Çünkü geminin büyüklüğüne göre çıkan atık da değişir. Çok fazla atığı olan bir gemiye küçük çaplı bir pompa kullanılması doğru olmayacaktır. Hatta nakliye ve dev transatlantik gemiler için birden fazla pompa kullanılmaktadır. Bu pompalar şu şekilde çalışmaktadır:
●
- Gemilerin başta makine dairesi bölümü olmak üzere diğer kısımlarından sızan yağlar direkt olarak pompanın yakınında yer alan çarklara doğru iner.
●
- Çarklar yardımıyla pompaya aktarılan tüm atık sıvılar, pervane kullanılarak yüksek bir basınca maruz bırakılırlar.
●
- Yüksek basınca uğrayan sıvılar, son olarak pompanın difüzör noktasına ulaşır.
●
- Difüzör kısmından da pompalama yoluyla geminin dışına bırakılır.
●
- Daha sonrasında sıvılarla beraber gelen katı atıklar pompa tarafından emilir ve başka bir tankta toplanır. Toplanan bu atıklar sonrasında gemi içinde imha edilir.
Temel olarak bir sintine pompası kullanımında bu adımlar gerçekleşmektedir. Gemilerde kullanılması oldukça önemli bir pompadır.
Sintine Pompası Çeşitleri
İki farklı çeşit sintine pompası bulunmaktadır. Bundan biri otomatik biri ise manuel pompalardır. Manuel olan pompalar günümüzde çok sık tercih edilmemektedir. Daha çok otomatik olanlar kullanılmaktadır. Manuel olan pompalar bir anahtar yardımıyla çalışırlar. Gemilerdeki atık sıvılar belli bir oranda biriktiği zaman şamandırada bulunan sıvı yükselir ve anahtarı harekete geçirir. Hareket haline geçen anahtar pompayı çalıştırır ve fazla olan atık suyu dışarı pompalar. Su seviyesi yeterli miktara kadar geldikten sonra anahtar pompayı kapatır ve işlem durur. Otomatik olan pompalar ise su seviyesinin yüksekliğini otomatik olarak kendileri algılarlar. Daha sonra herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan fazla olan suyu gemiden dışarıya atar. Hem daha kullanışlı hem de daha pratik olan bu pompalar, geminin atık sıvılardan rahat bir şekilde kurtulmasını sağlar.
Sintine Pompası Kullanımında İpuçları
Sintine pompası kullanılırken bazı hususlara dikkat etmek önemlidir. Pompanın olduğu aracın temizlenmesi önemlidir. Böylece pompaya ve şamandıraya zarar vermesinin engellenmesi amaçlanır. Pompa ile tekne arasındaki mesafe 1,5 metreyi geçmemelidir. Direnci azaltmak ve akışı optimize etmek için küçük boyutlarda tahliye borularının tercih edilmesi önerilir. Burada amaç motorun çabasını en aza indirmek tir.